Critical Alignment Yoga (CAY)

Yoga Oosten Enschede yogales flow yoga
Meer fysieke uitdaging

Iedereen kent het gevoel van een stijve nek of gespannen schouders terwijl je naar een beeldscherm zit te staren, een zeurende onderrug terwijl je ergens staat te wachten. In veel van onze dagelijkse activiteiten belasten we onze rug chronisch verkeerd. Tijdens een Critical Alignment Yogales ga je direct aan de slag met en vanuit je rug en leer je terug te gaan naar de oorsponkelijke stand van je wervelkolom.

CAY maakt onderscheid tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten. De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben de houdingsspieren juist de neiging te verslappen. Door deze onbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan.

We maken in de les gebruik van hulpmiddelen (de strip, een vilten mat, een boog, een blok en een bankje) om juist die houdingsspieren te activeren zonder dat de spanning in je bewegingsspieren je er van weerhoudt daar te komen. Zo breng je de balans tussen beide groepen weer terug.

We werken aan het verbeteren van onze lichaamshouding en voorkomen/herstellen lichamelijke klachten door:

  • uitlijning te geven aan je lichaam,
  • ontspanning te brengen in de bewegingsspieren, en
  • nieuwe of verbeterde kracht en co√∂rdinatie te brengen in de houdingsspieren.

Dit alles zorgt voor mentale ontspanning en maakt dat je in je hele lijf de effecten van CAY ervaart.

Misschien klinkt het wat technisch? Kom dan langs en probeer gewoon een paar lessen.

Terug naar lessen