Voordelen Yoga

Verminderen fysieke en emotionele klachten

Yoga kun je zien als een methode die je leert de geest tot rust te brengen en de gezondheid te bevorderen, waardoor je beter in balans komt met jezelf en je omgeving. Veel mensen zien yoga in eerste instantie als een manier om hun lichaam fit en soepel te houden. Anderen beginnen aan yoga om een specifieke klacht te bestrijden, zoals spanningen of rugklachten. Maar wat zijn de voordelen van yoga?

De yogahoudingen hebben een diepere uitwerking. Het brengt het lichaam in balans. Je traint niet alleen je spieren en cardiovasculair systeem, maar beïnvloedt ook het functioneren van organen en (hormoon-)klieren. Hierdoor verminderen fysieke èn emotionele klachten.

Vergroten innerlijk bewustzijn

Door met aandacht het lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijke bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals stress en vermoeidheid eerder herkennen. Een beter contact met jezelf helpt je om met meer aandacht en plezier in het leven te staan.

Yogahoudingen (asana’s) gecombineerd met ademhalingstechnieken, zijn erop gericht het lichaam gezond en veerkrachtig te maken zodat het ‘moeiteloos’ wordt en geen belemmering meer in het dagelijks leven vormt. Na verloop van tijd zal een regelmatige beoefenaar zich bewust worden van een subtiele verandering in zijn manier van leven.

Verbeteren conditie

Hoewel de meeste oefeningen gericht zijn op het verruimen van het lichaamsbewustzijn en het laten doorstromen van energie, zijn er veel meer positieve effecten zoals: het toenemen van flexibiliteit van spieren en gewrichten, vergroten van spierkracht en uithoudingsvermogen, een betere balans en concentratie, verbetering van de weerstand door het stimuleren en harmoniseren van inwendige klieren, en verbetering van de bloedcirculatie.

Voordelen van regelmatig yoga beoefenen

In het kort zijn de voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga onder meer:

  • brengt het lichaam in balans
  • beter contact met jezelf
  • toenemen van flexibiliteit
  • vergroten van spierkracht

En niet te vergeten.. Het beoefenen van yoga is ontzettend leuk!